MetaSolutions 2023 – God Jul och Gott Nytt År!

Det lackar snabbt mot jul och vi på MetaSolutions vill passa på att tacka för ännu ett fantastiskt år. Här bjuder vi på en tillbakablick på 2023 och förhoppningsvis lite trevlig läsning till glöggen.

Några Höjdpunkter från året som gått

Det är fortsatt populärt att vara datadelare om man ska kolla på vår statistik. Under 2023 har det skett över 5 miljoner filnedladdningar från EntryScape och nästan 6,5 miljoner API-anrop. Även statistik från Sveriges Dataportal visar på ett fantastiskt år för öppna data, där andelen datamängder har mer än fördubblats sedan vi steg in i 2023, från 8 000 till nästan 18 000. Härliga siffror!

Något som gör oss på MetaSolutions precis lika glada som tillväxten på datamängder är att vi fått bidra med vår erfarenhet och kompetens i de 11 dataspecifikationer som tillkommit på Sveriges Dataportal i år. För oss är detta arbete något av det viktigaste vi gör eftersom specifikationerna maximerar det värde som kan utvinnas ur data. Tack vare specifikationerna blir det möjligt för olika sorters system att kommunicera med varandra och därmed fungera tillsammans. Detta är vad som lite fint brukar kallas att datan blir interoperabel. Ju bättre interoperabilitet – alltså, ju bättre förmåga det finns bland system att fungera tillsammans – desto mer effektiv blir vår datadrivna värld, samtidigt som samarbete och utbyte främjas.

Ett arbete som vi är särskilt stolta över är Turism som länkade data som MetaSolutions tagit fram på uppdrag av Visit Sweden. Här har vi gjort det möjligt för olika sorters system och aktörer att ”samarbeta” så till den grad att digital turistinformation i Sverige blir tillgängligt i ett nationellt API som öppna data. Det vill säga, nu kan vem som helst bygga nya tjänster på turismdata, något som placerar Sverige i täten för digitalt driven turism. Ett exempel på samverkan mellan offentlig, privat och civil sektor när den är som bäst.

2023 var även året då vi tog EntryScape till både Schweiz, Österrike och Italien. Det är positivt att EntryScape efterfrågas utanför Sveriges gränser då plattformen är skapad för att kunna anpassas till olika modeller, såsom länders olika standarder för datadelning.

Sist men inte minst tänkte vi sprida lite allmänt positiva nyheter kopplat till öppna data. Läs gärna resten av vår årssammanfattning för att ta del av intressant läsning från det gångna året.

Vi önskar er en God Jul och ett Gott Nytt År innan vi ses igen!

/ MetaSolutions

Bild på Maria Price

Årets lästips: Öppna data förenklar jämförelser mellan kommuner och regioner

Maria Price är kanslichef på Rådet för kommunala analyser (RKA) som driver och utvecklar databasen Kolada. En databas som främjar möjligheten till jämförelse mellan kommuner och regioner. För Maria Price är öppna data ett slags skyltfönster som kan öka spridningen av data i Kolada. Databasen består i dagsläget av cirka 6 000 datamängder och nu har metadatan – alltså informationen – om datamängderna tillgängliggjorts som öppna data på Sveriges Dataportal.

> Läs hela intervjun med Maria Price här

 

Årets julklapp till datadelaren

Vi på MetaSolutions står stabilt i vår åsikt att datadelning ska vara enkelt. Och det ska vara lätt att göra rätt. Vi är därför otroligt stolta över att vi i linje med EU:s tvingande regler har kunnat leverera uppdateringen EntryScape 3.10 som gör det möjligt att märka upp datamängder som just värdefulla. För den som använder EntryScape är det alltså enkelt att dela data och precis lika lätt att göra det i linje med EU:s genomförandeakt.

> Läs gärna mer om genomförandeakten och vad den innebär.

EntryScape_Logotype_BG_Red

Så har EntryScape förbättrats under 2023

Som vi uppmärksammat tidigare finns möjligheten att märka upp värdefulla datamängder sedan EntryScape 3.10. Men vi har bjudit på fler användareuppdateringar under 2023. Med EntryScape 3.7 blev det till exempel möjligt att filtrera bland datamängder och visualiseringen med CSV och WMS förbättrades. Med EntryScape 3.8 kom stärkt kartvisualisering samt förbättrad användarsäkerhet när du nu kan tvinga organisationens egen lösenordspolicy på plattformen. Med EntryScape 3.9 uppdaterades designen i Workbench. Dessutom kom stöd för att hantera data, dokument och resurser med fler och andra URI:er än till exempel HTTP.


Koppla av med intressanta bloggartiklar under julledigheten

Funderar du på om Öppna data underlättar utvecklingen av AI, eller hur på hur Visit Sweden gör besöksnäring i Sverige datadriven. På vår blogg finns nyheter som rör allt man kan tänka sig i ämnet öppen data. Är du sugen på lite vinterläsning under julledigheten är du välkommen in.

> Här hittar du mer läsning

Bild på Eric Hjelmstam


MetaSolutions växer med dig

Nämnde vi att datadelning ska vara enkelt? Och vad betyder då enkelt för just dig? För oss på MetaSolutions är det viktigt att du som använder EntryScape är nöjd och att vår tjänst förenklar din arbetsdag. Därför tar vi era åsikter på absolut största allvar och utvecklar EntryScape i den riktning som ni leder oss.

Och något gör vi rätt. Årets kundnöjdhetsundersökning visade att 80 procent av er rekommenderar andra att använda EntryScape för att hantera och publicera öppnade och delade data. Det är också tydligt att de som fått mer utbildning av oss också generellt är mer nöjda, vilket visar att det är fortsatt viktigt att vi hjälper er att förstå, och att vi finns tillgängliga.

> Läs mer om era samlade synpunkter om EntryScape

En julklapp i interoperabilitetens tecken

Sist, men verkligen inte minst, vill vi uppmärksamma ett lagförslag som ramlade ned från ovan i december. Helt enkelt en reform för datadelning. Lagen ska ställa krav på att nationella interoperabilitetslösningar ska användas vid datadelning inom offentlig förvaltning, vilket i sin tur bidrar till att offentliga förvaltningen kan samverka bättre då data skulle kunna delas på ett effektivt och säkert sätt.

> För dig som vill veta mer finns en länk till regeringens hemsida här.

Testa Entryscape free

Läs mer om EntryScape Free eller Ladda ned vår guide "Kom igång med öppna data"