EntryScape 3.10 –Värdefulla datamängder till EU, bättre säkerhet och minskad uppgiftsinsamling

EntryScape_Logotype_BG_Red

EntryScape är en öppen programvara för smart informationshantering. Sedan 2014 har EntryScape utvecklats till att bli den marknadsledande lösningen för metadata, öppna data och delade data i Sverige och takt med att EntryScape växer släpps nya uppdateringar. Nedan presenteras några förbättringar med nya EntryScape. I takt med att EntryScape fortsätter att växa och utvecklas berättar huvudutvecklarna MetaSolutions mer om hur det utvecklas. Här är en uppdatering om det som hänt.

Stöd för att berätta om Värdefulla Datamänger enligt EU:s nya genomförandeakt
I linje med EU:s nya tvingande regleringar, en genomförandeakt, får EntryScape nu som första verktyg på marknaden stöd för att märka upp datamängder som delas som Värdefull Datamängd. Detta gör det lättare för kommuner, regioner och myndigheter att visa att de delat data enligt denna nya genomförandeakt.

Kräv befintligt lösenord när du byter till ett nytt
Ingen gillar när obehöriga kommer åt ens konto med användarnamn och lösenord. Speciellt när obehöriga ändrar ens lösenord och ingen gillar blir utelåst. Därför höjs nu säkerheten ytterligare i EntryScape. För en användare krävs det nu att ange nuvarande lösenord för att kunna sätta nytt lösenord. Inga mer lösenordsbus bland kollegorna på jobbet alltså. Detta kan göra din säkerhet och din arbetsmiljö bättre!

Bevara nya rader i översiktsbeskrivning och förhandsgranskning
Respekt är viktigt. Därför har nu EntryScape börjat respektera nya rader som läggs in i översiktsbeskrivningar. Detta bevaras även vid förhandsgranskning. Som öppen källkod möjliggör EntryScape generellt att respektera användaren med den modifierade gyllene regeln: Behandla andra som de vill bli behandlade.

Datum för användarändringar uppdateras nu oftare

Nu blir livet lättare för administratörer på en EntryScape instans. Denna förbättring gör att administratörer kan se vem som ändrade användarnamn eller lösenord och när den gjort det.

Redigeringsknapp är nu tillgänglig direkt på entitetslista

Redigera snabbare och enklare är nyheten för användare som arbetar i EntryScape Workbench. Det blir nu superenkelt att snabbt kunna göra en ändring på en entitet. Färre klick till att utföra sin uppgift som användare ökar användarvänligheten.

Introducerar utforskaren för länkade data i Workbench

EntryScape introducerar nu en utforskare för länkade data. Det här skapar ett bekvämare sätt för användaren att bläddra igenom entiteter och tack vare att det är länkade data möjliggörs även att bläddra bland entiteternas relationer.

Kontrollmärken för webbsidor och dataset kontrolleras nu alltid vid insamling av data

Kontrollmärket visar om dina uppgiftslämnare följer rekommendationer för undersidor på webbsidor, som /psidata för öppna data, /statistik för statistikdata, /a11y för tillgänglighetsredovisning, /csrd för hållbarhetsdata eller /gdpr för GDPR-ändamål Detta förbättrar insamling av uppgifter från myndigheter, regioner, kommuner, företag eller föreningar.

Testa senaste versionen på EntryScape Free

Du kan testa den nya versionen helt gratis på EntryScape Free med EntryScape Catalog och EntryScape Terms!

Nyheter

Öppen utveckling för öppna data

För dig som vill grotta ned dig i detaljer kan du läsa mer om alla ärenden med nyheter, bugfixar, ändringar och annat i versionen på vår öppna projekthantering och källkod som finns vid Bitbucket.

På vår hemsida kan du läsa mer om EntryScape Free och testa gratis. En ändringslogg (changelog) med allt om vad som är nytt finns att läsa här. För dig som är intresserad av ärenden inklusive buggfixar relaterat till denna version av EntryScape finns att läsa här.

Läs mer om EntryScape Free eller Ladda ned vår guide "Kom igång med öppna data"