Summary: When the Municipality of Lund recently published data of schools, including geographical positions, as open data these were automatically published on the Swedish national portal for Open data, oppnadata.se. Hemnet, Sweden’s leading housing site, could then easily integrate the information in its application. Now, those who are looking for housing in Lund will receive information about all schools and kindergartens in the immediate area based on this information. The information shown is based on the Open data published by using the Entry Cape Catalog.

The information below is in Swedish.
____________________________________________________________________________________________________________

Lund publicerar skoldata på öppnadata.se

När Lunds kommun nyligen publicerade sina skolor som öppna data publicerades dessa även automatiskt på den nationella portalen oppnadata.se. Hemnet, Sveriges ledande bostadssajt, kunde därmed enkelt ta in informationen i sin applikation. Nu kan den som söker bostad i Lunds kommun ta del av information om alla skolor och förskolor i närområdet och hitta länkar direkt till skolorna. Informationen som visas baseras på kommunens öppna data som publicerats med hjälp av EntryScape Catalog.

Lunds kommun har precis börjat publicera öppna data med EntryScape Catalog och som första datamängd valde man att publicera skoldata med geografisk koppling.

Britta Duve Hansen, IT-strateg i Lunds kommun; “Vi valde EntryScape Catalog som lösning för att förvalta våra öppna data då det var ett enkelt sätt att komma igång och ger oss möjlighet att börja publicera data direkt från förvaltningarna. Att publicera skoldata efter specen som MetaSolutions och Hemnet tagit fram är ett bra exempel på att man med relativt liten insats kan göra data tillgänglig och även se direkt hur informationen kan användas i praktiken. Redan några dagar efter publicering hade Hemnet integrerat vår skoldata från oppnadata.se” säger Britta Duve Hansen.

En viktig målsättning med kommunernas digitaliseringsarbete ska vara att främja tillgänglighet och ge ökad service till invånarna. Värdet av öppna data ökar ju fler aktörer som publicerar. Öppna data motiveras av transparens och bidrar inte bara till besparingar på administrativ nivå utan kan även främja utvecklingen av nya tjänster.

Ute i Europa har man redan kommit långt på området och nu har även flera svenska kommuner kommit igång med öppna data. De som redan startat börjar se effekterna av arbetet.

Eric Hjelmestam, VD, Metasolutions: “Lunds kommun tar nu öppna data till en ny nivå med fler publiceringar och ökad spridning till öppnadata.se och European Data Portal. Att göra sina data tillgängliga även på den nationella & EU gemensamma dataportalen gör den mycket enklare att hitta och därmed kan återanvändningen öka betydligt. Att publicera datamängder som redan efterfrågats och har en tydlig specifikation som skoldata med geografisk position är ett bra sätt. Vi är stolta över förtroendet från Lunds kommun!”

I samarbete med Hemnet har MetaSolutions tagit fram en specifikation som gör det enkelt för kommuner att enhetligt börja publicera öppna skoldata. Skoldata kan därmed vara ett bra exempel på datamängd att starta med. MetaSolutions återkommer inom kort med mer information om hur en publicering kan göras. Kontakta oss för mer information.  

Om MetaSolutions:
MetaSolutions hjälper offentliga organisationer att publicera öppna data, bygga dataportaler och skapa kundanpassade lösningar för hantering av stora informationsmängder. Med EntryScape erbjuder vi en flexibel och användarvänlig molnplattform baserad på öppen källkod och länkade data. Våra tjänster följer senaste webbstandarder och förenklar arbetet med att beskriva, publicera, relatera och hantera data. Läs mer www.entryscape.com

Om Lunds Kommun:
Lund är en av Skandinaviens äldsta städer. Kommunen har drygt 119 000 invånare. Med cirka 40 000 helårsstudenter och tusentals forskare från hela världen präglar Lunds universitet kommunen. De största arbetsgivarna är Skånes universitetssjukhus, Lunds universitet och Lunds kommun. Läs mer på www.lund.se

Lunds skoldata på European Data Portal
Lunds skoldata på öppnadata.se