2022 – Tillbaka till framtiden, eller?

Vi börjar närma oss juletider och en välbehövlig ledighet. Det är lätt att inte hinna stanna upp och reflektera över allt bra som har skett. Så vi gör en återblick på året 2022 och några saker som alla vi tillsammans faktiskt åstadkommit.

Några höjdpunkter från oss

Med en ökning med nästan 300 % så är det återigen ett rekord i användning av data. Då vi summerar 2022 är det över 3,6 miljoner filnedladdningar och över 5,1 miljoner API-anrop som har skett under året.

EntryScape är redo för ytterligare ett land, Schweiz. Fullt stöd för metadata-profilen DCAT-AP CH finns nu i EntryScape Catalog.

Vårt forum EntryScape Community närmar sig 300 användare där dialoger och användarsupport kring data och EntryScape pågår både öppet och i egna grupper, allt efter behov.

Vi släppte EntryScape version 3.5 med förbättrade visualiseringar för datamängder och version 3.6 med stöd för att förstärka befintliga terminologier. Vårt länkade data-backend EntryStore 5.0 kommer att släppas i början av 2023 tillsammans med EntryScape 3.7. 

Standardiserade data – specifikationerna på dataportal.se blir allt fler. Offentliga myndigheter publicerar nu fler än 50 datamängder som följer en specifikation, det är ca. 10 gånger fler än 2022. MetaSolutions deltar strategiskt och tekniskt i flera nationella främjande projekt som t.ex Dataverkstad.

Vi ser fram emot att fira jul och nyår för att sedan komma tillbaka utvilade och göra 2023 till en succé.

God jul & gott nytt år!

/MetaSolutions

Läs mer om det mest populära innehållet från oss under 2022

Årets Nykomling: Region Blekinge

När Region Blekinge tar tag i öppna data så går man grundligt till väga. Tobias Johansson som är digitaliseringskoordinator i regionen berättar om satsningen som inleddes för drygt två år sedan, precis innan pandemin slog till, tillsammans med Karlskronas kommun. Nu är fyra av regionens fem kommuner med på tåget och innan årsskiftet är planen att de första datamängderna ska publiceras.

Läs hela intervjun här.

Årets myndighet: Transportstyrelsen

Transportstyrelsen valde Entryscape för att publicera öppna data och har nu flertalet datamängder synliga på sin webb, dataportal.se och data.europa.eu. Förseningar i säkerhetskontrollerna på flygplatser runtom i Sverige under 2022 gör att datamängden flygplatsstatistik kan vara mer aktuell än någonsin.

Årets doldis: DIGIT  

EU kommissionen, generaldirektoratet för informationsteknik, började katalogisera sin data i EntryScape under våren i ett strategiskt projekt. Med egen drift arbetar nu flera hundra användare i EntryScape med allt från forskningsdata till digitala tjänster.

EntryScape för hälsodata

Under 2022 har E-hälsomyndigheten byggt upp sin tjänst NGS med EntryScape i grunden och med en anpassad webb baserad på EntryScape Blocks. Metadata och länkadedata görhanteringen av nationella hälsospecifikationer enklare, samt att med Blocks då kunna visualisera hela bedömningsprocessen.

Årets fördjupning: Dokumenthantering – White paper

Att hitta rätt dokument när man behöver det är något som de flesta organisationer kämpar med. Allt för ofta ligger viktig information sparad under obskyra namn eller på helt fel plats och ibland till och med lokalt på någons dator. Ladda ner vårt white paper och lär dig med om hur ni kan förbättra er dokumenthantering.

Ladda ner vårt white paper här.

Anna Gillquist - Region Skåne

Årets mest lästa Blog Post: Skåne kraftsamlar kring öppna data

I Skåne har man gjort en rivstart med öppna data. Med samordning av Region Skåne som bas är fem kommuner redan i gång och fungerar som föregångare för de övriga. Även näringslivet deltar.

Läs hela intervjun med Anna Gillquist på Region Skåne här.

Årets vinst: Entryscape har vunnit pris!

När föreningen Swedish JobTech för första gången delar ut ett pris till bästa tjänst är det MetaSolutions plattform för öppna data, EntryScape, som hyllas. Olle Lundin, initiativtagare och idag styrelsemedlem i Swedish JobTech, beskriver EntryScape som ”en fundamental tjänst” för att dra nytta av data för en bättre arbetsmarknad. Vi kan inte vara mer stolta! Läs hela artikeln här.

Läs mer om EntryScape Free eller Ladda ned vår guide "Kom igång med öppna data"