Att tänka på vid upphandling av systemstöd för öppna dataprojekt

Upphandling av verktyg och systemstöd

Reglerna kring upphandling kan vid första anblick verka obefogat bökiga, framförallt vad gäller systemstöd. Vi tagit fram en översikt som förhoppningsvis sprider ljus över hur en myndighet eller kommun kan upphandla verktyg som stöd för ett öppna data-projekt.

Som leverantör av tjänster och IT-stöd så får vi ofta frågor om var och hur upphandling kan göras. Det finns flera möjliga sätt och de kan variera från fall till fall, men de flesta upphandlingar följer ungefär samma process.

De tre vanligaste tillvägagångssätten för att köpa in systemstöd för öppna dataprojekt är via:

  • Direktupphandling
  • Avrop från ramavtal
  • Öppet upphandlingsförfarande


Eftersom det finns väldigt mycket information om redan genomförda avrop och upphandlingar kan du spara tid genom att titta på hur andra har formulerat sina behov. De krav som vi själva fått genom åren, och som oftast återkommer, har vi sammanställt i en behändig pdf-fil, klar för nedladdning.

Den passar utmärkt som ett underlag för interna diskussioner inför ett beslut att börja publicera öppna data. Även om just din organisation har unika behov (som inte finns med i listan) är vi redo att ta hand om dem också. Du kan läsa mer om i vår guide ”Metoder och krav vid upphandling av systemstöd för öppna dataprojekt

Inte redo än?

Är du inte redo att ta klivet än? Då vill vi rekommendera vårt white paper som ger en grundligare genomgång om vad som gäller inför uppstart av ett projekt. Ladda ner ”Molntjänst eller egenutvecklad lösning för öppna data”.

Läs mer om EntryScape Free eller Ladda ned vår guide "Kom igång med öppna data"