Offentliga rummet 2018 – spaningar från en monter mitt i vimlet

Hannes på Offentliga Rummet 2018

MetaSolutions deltog på årets upplaga av Offentliga Rummet, 23-25 maj i Göteborg. Offentliga Rummet är en konferens med en bred digitaliserings-agenda. Här kommer våra medarbetares reflektioner från ett späckat schema.

MetaSolutions berättade om hur arbetet med öppna data kan startas i en kommun eller myndighet. En reaktion vi ofta får är hur litet arbetet faktiskt är att komma igång. Det var glädjande att möta ökad medvetenheten och kunskap om öppna data, det borgar för stor tillväxt av publicerade data. Det finns ingen genväg, det är bara genom uthållig och ökad datapublicering som vi kan få nya tjänster och ny användning av data. Resultatet är redan känt, nystartade företag, berikade tjänster och ökad transparens. Ganska bra saker tycker vi.

Myndigheten för digital förvaltning – DIGG

På konferensen presenterades den nya myndigheten för digital förvaltning som nu fick ett namn presenterat – kort och gott DIGG. Namnet motiveras så här: “Kortnamnet kommer av MynDIGheten för DIGital förvaltning – Agency for DIGital Government. Namnet står även för att myndigheten ska vara moDIG, drivande och nytänkande.” Vi tycker det är ett bra namn på en efterlängtad myndighet.

IOT – Internet of Things

Internet of things-frågor återfanns såväl som nätverksdag och som en seminariepunkt. I en kommun finns många anledningar att koppla upp sensorer för att få bättre beredskap, medborgartjänster, mm. De frågor som behandlades var till stor del kopplade till “hur göra” både rent organisatoriskt och tekniskt. För EntryScape så blir det mer öppen data, nu från sensorer och kanske även delad data i en stad.

OECD-studie av datadriven förvaltning

Presentation av preliminära slutsatser från en workshop tidigare i vår där bla MetaSolutions, tillsammans med flertalet myndighets- och kommunföreträdare deltog. En mer utförlig rapport om detta kommer inom kort.

Offentliga Rummet 2019

Nästa år arrangeras Offentliga Rummet i Västerås. MetaSolutions kommer att vara på plats och vi hoppas att vi ses då!

Läs mer om EntryScape Free eller Ladda ned vår guide "Kom igång med öppna data"