Öppna data – nu i ett format som är användbart för alla

PSI och öppna data

Nu blir det enklare för offentliga aktörer som äger data att driva innovation, ge en tydligare bild av sin verksamhet eller bidra till utvecklingen av helt nya produkter och tjänster i samarbete med andra och genom öppna data.

Den nationella portalen Öppnadata.se har fått ett ordentligt ansiktslyft och nylanserades i december efter ett intensivt samarbete mellan Riksarkivet och Metasolutions. Den uppdaterade designen har resulterat i en användarvänlig, digital tjänst som gör det möjligt för vem som helst, privatpersoner eller företag, att snabbt söka bland stora mängder offentliga data och hitta relevant information. All information på webbplatsen får användas fritt, med öppna licenser, och kan användas separat eller kombineras med data från andra källor.

För första gången är publicering och återanvändning av länkade öppna data enkelt då dataportalen förmodligen är den som kräver minst användarsupport i världen. Allt från användarkonton till datavalidering görs av användarna själva och allt är inbyggt i samma process.

Öppnadata.se är byggd på ett av de vanligaste verktygen för webbpublicering – WordPress. Det är Metasolutions EntryScape Registry och Blocks som gör det möjligt att bygga en portal på en standard webbplattform. Portalen har i samband med uppdateringen också fått mer stöd och guider för att kunna skapa PSI-förteckningar och göra samordnad publicering (i samma metadata-format DCAT-AP) med hjälp av en steg-för-steg guide.

Sök igenom publicerade data för att se vad andra har gjort och ta första steget till en öppnare värld genom att dyka in i mer detaljerad dokumentation. Det finns också en helt gratis testkatalog på EntryScape Free!

Läs mer om EntryScape Free eller Ladda ned vår guide "Kom igång med öppna data"