Hackathon som sätter fart på det smarta samhället

I februari anordnar Södertälje kommun tillsammans med partner ett spännande hackathon, med syfte att bidra till ett bättre samhälle. Alla är välkomna att delta. MetaSolutions kommer att bidra med experthjälp till deltagarna under hacket. Smart användning av data spelar en central roll för det smarta samhället. Data är det enda MetaSolutions arbetar med.

De flesta lär vara överens om att digitalisering, smarta städer, hållbarhet och inkludering kommer att vara självklara ingredienser i morgondagens samhälle. Det är en utveckling som redan är i full gång och förhoppningarna för de lösningar som kommer att byggas de närmaste åren är stora.

Men hur ska det gå till att skapa det nya, moderna samhället?

Systemutveckling i olika former, samt att använda existerande applikationer och tjänster på smarta sätt är självklara ingredienser för att lyckas, liksom tillgång till och hantering av data. Det är bakgrunden till onlineeventet Hack for Södertälje 2022, som går av stapeln under 24 timmar 5 – 6 februari 2022. Alla är välkomna att delta, det krävs i princip bara ett spänstigt intellekt, en dator och internetanslutning. De som anmäler sig på egen hand kommer att tilldelas lag att vara med i. En jury kommer att utse en eller flera vinnare.

– Vi ser verkligen fram mot Hack for Södertälje 2022. Helt enkelt för att vi både lär oss och kan dela med oss av vår kunskap. Vi drar vårt strå till stacken för att bidra till ett bättre samhälle. Det är något vi behöver göra ihop, säger Eric Hjelmestam, vd på MetaSolutions.

Han berättar vidare att den mest kritiska fasen med innovation är första steget efter att ha byggt och testat en prototyp. Därför är MetaSolutions bidrag till priser att ge vinnande lag en arbetsplats hos företag och tillgång till dess team som bollplank under upp till en månad.

– Vi är bra på data och teknik, men även MetaSolutions har varit en start up så kanske kan vi bidra med affärsmodeller också.

Höga ambitioner

Tanken med hacket är inte enbart att skapa ett roligt och spännande arrangemang. Genom att samla kreativa människor som anstränger sig för att formulera smarta lösningar är förhoppningen att bidra till ett bättre samhälle, inte bara i Södertälje och Sverige, utan förhoppningsvis globalt.

De deltagande lagen i hackathonet kan välja mellan tre olika utmaningar för de lösningar som skapas, som inte utesluter varandra:

  • Det inkluderande samhället.
  • Det hållbara samhället.
  • Det uppkopplade samhället.

Hack for Södertälje 2022 är ett samarrangemang mellan Södertälje kommun, Södertälje Science Park och Science Week. Man knyter även andra intresserade företag och organisationer till arrangemanget. Arrangörerna bygger vidare på de erfarenheter som gjordes under Hack for Södertälje 2020.

Det digitala Södertälje

Data i botten

Det gemensamma för i princip alla nya tekniklösningar som kan bidra till ett bättre samhälle är att de behöver tillgång till data. Därför är det självklart för MetaSolutions med tjänsten EntryScape för att hantera och publicera öppna och delade data att delta. MetaSolutions kommer att ha representanter på plats under hackathonet som fungerar som coacher till de deltagande lagen vad gäller hantering av data. Mattias Axell på MetaSolutions är ansvarig för den insatsen. Redan i dagsläget är ytterligare nio coacher från andra organisationer och företag klara för att delta som coacher.

 

Läs mer om EntryScape Free eller Ladda ned vår guide "Kom igång med öppna data"