EntryScape 3.0 – nytt och tillgängligt gränssnitt äntligen här och kandidater blir förslag!

EntryScape_Logotype_BG_Red

Äntligen kommer EntryScape i version 3.0 – ett större släpp efter ett år av utveckling under pandemin. Med denna version blir EntryScape helt kompatibel med Tillgänglighetsdirektivet och följer DOS-lagen med stöd för WCAG 2.1 AAA stöd. Utöver detta blir gränssnittet snabbare, mer responsivt och enklare. En annan stor nyhet är att den mycket uppskattade funktionen för kandidater till datamängder nu breddas till att kallas för Förslag och inkluderar att hänvisa hur förslag blivit till.

Hej allihopa!

Nu är EntryScape i version 3.0 här! Det här är början på ett större steg för EntryScape.

Efter ett år av utveckling av pandemin har vi känt att vi behövde ge användare och kunder som publicerar öppna data något nytt och vackert att glädjas åt. Därför kommer EntryScape 3.0 med en rejäl uppfräschning till utseendet. Vi på MetaSolutions som är huvudutvecklare av den öppna källkoden som utgör EntryScape har majoriteten av våra kunder som arbetar med att just publicera öppna data. Ytterligare en ingrediens i utvecklingen var det kommande behovet om att EntryScape i design och funktionalitet behövde följa Tillgänglighetslagen för webbsidor enligt WCAG 2.1 AAA och webbriktlinjer för offentlig sektor. Glatt nog är också WCAG 3 på gång och det ser vi fram emot för ännu enklare och tydligare upplevelser på webbsidor på Internet framöver.

Varför skriver vi det här? I takt med att EntryScape växt i användning och MetaSolutions växt har vi även fått utökad kapacitet att publicera mer information om hur EntryScape utvecklas. Här kommer därför en uppdatering om det största som hänt.

Tillagt:

– Ny design av modulerna Catalog, Registry, Terms, Workbench och Admin. Detta handlar mest om utseendet och designspråket. Utseendet har blivit förenklat, mer harmoniserat med användarens behov och process för beredning, beskrivning och publicering och detta går att läsa mer om på dokumentationssidan för EntryScape på docs.entryscape.com.
– Support för alltid synliga externa länkar. Vanligtvis används dessa för integritetspolicy och tillgänglighetsyttrande.

Ändringar:

– Funktionen kandidater för att förbereda datamängder på ett ordnat och säkert sätt heter nu Förslag. Funktionen för kandidater användes ofta för att lägga upp förslag till datamängder. Dessa förslag kunde ofta komma från vad som efterfrågades av datakonsumenter till exempel via organisationers registratur eller kundtjänst. Därför förenklade vi helt enkelt funktionen och lade även till möjligheten att hänvsia till källan för vart förslaget till datamängd kom ifrån. På så vis blir det lättare att förbereda och publicera förslaget!
– Migrering av användargränssnittet till ramverket React och designspråket Material UI med komponenter. Detta gjorde att hela EntryScape blev WCAG-kompetent. Detta gillar vi extra mycket för att alla ska kunna publicera och ta del av öppna data.

Testa EntryScape version 3.0

Du kan testa den nya versionen helt gratis med EntryScape Free med EntryScape Catalog och EntryScape Terms.

Öppen utveckling för öppna data

För dig som vill grotta ned dig i detaljer kan du läsa mer om alla ärenden med nyheter, bugfixar, ändringar och annat i version 3.0 på vår öppna projekthantering och källkod som finns vid BitBucket.

Väl mött, vi hörs snart igen!

Här kan du läsa mer om EntryScape Free och prova på:

https://entryscape.com/sv/free/

Jämför skillnaderna mellan föregående version och denna version:

https://bitbucket.org/metasolutions/entryscape/branches/compare/3.0.0%0D2.9999.1

Här kan du se alla ärenden relaterat till EntryScape version 3.0:

https://metasolutions.atlassian.net/jira/software/c/projects/ES/issues/?jql=project%20%3D%20%22ES%22%20AND%20status%20%3D%20%22Resolved%22%20AND%20fixVersion%3D3.0%20ORDER%20BY%20created%20DESC

Om EntryScape

EntryScape är öppen källkod för informationshantering som gör organisationer bättre på att hantera, tillgängliggöra och publicera öppna data, delade data och interna data. Tillgänglig som öppen källkod på BitBucket. Sedan 2014 har EntryScape utvecklats till att bli den marknadsledande lösningen för metadata, öppna data och delade data i Sverige.

Läs mer om EntryScape Free eller Ladda ned vår guide "Kom igång med öppna data"