Framtidens Arbetsmarknad – AI och Öppna Data Skapar Nya Möjligheter

En datadriven arbetsmarknad kan förändra hur vi söker jobb, utbildar oss och möter framtidens krav. För att skapa bättre matchning och individanpassade karriärvägar måste vi prioritera öppna och tillförlitliga data, menar Emelie Fågelstedt, AI-strateg på Swedish JobTech.

Idag står arbetsmarknaden inför betydande utmaningar, bland annat en bristande matchning mellan kompetenser och arbetskraftsbehov samt ett arbetsliv som förändras i snabb takt. Teknik – särskilt AI – framhålls ofta som en möjlig lösning, men också som en källa till oro. Diskussionen har till stor del fokuserat på risken att AI ska ersätta mänsklig arbetskraft, men dess verkliga potential ligger snarare i att stärka både arbetsmarknaden och individernas möjligheter att utvecklas.

LÄS ÄVEN: Så kan öppna data bidra till stärkt krisberedskap

Begreppet “jobtech” beskriver mötet mellan arbetsmarknaden och teknologiska innovationer. Föreningen Swedish JobTech utvecklar den svenska arbetsmarknaden genom att främja användningen av digitala och datadrivna verktyg. Genom att påverka politiker och myndigheter, bedriva informations- och analysarbete samt stödja och coacha nystartade företag, arbetar föreningen för att förbättra matchningen på arbetsmarknaden.

– Vi fokuserar på tre huvudområden: matchning, vägledning och livslångt lärande, säger Emelie Fågelstedt.

– Dessa tre områden är avgörande för att skapa en hållbar arbetsmarknad där tekniken hjälper varje individ att nå sin fulla potential.

Data som drivkraft för individanpassning

Kärnan i en datadriven arbetsmarknad är individen. Genom att kombinera AI och öppna data kan man skapa system som identifierar styrkor, drivkrafter och utvecklingsmöjligheter för varje enskild individ. Emelie Fågelstedt beskriver AI:s potential som en personlig vägledare:

– Det kan bli en karriärcoach i fickan, som med hjälp av realtidsdata guidar dig till rätt utbildningar eller jobb.

Dela i dina sociala kanaler!

För att tekniken ska få verklig effekt krävs en solid datainfrastruktur. Emelie Fågelstedt betonar vikten av att samla in korrekt och aktuell information:

– Om vi inte har tillförlitlig data kan även de mest avancerade AI-verktygen ge felaktiga råd. Det handlar om att bygga en databas vi verkligen kan lita på.

Hon lyfter också fram hur datadrivna lösningar kan skapa ökad transparens. Öppna data gör det möjligt för både individer och företag att identifiera vilka kompetenser som är efterfrågade idag och vilka som kommer att behövas framöver. Ett exempel är AI-verktyg som analyserar arbetsmarknadens förändring över tid och pekar ut de utbildningar som kan förbereda arbetstagare för framtidens krav:

– Det här handlar inte bara om att matcha jobb och kandidater, utan om att rusta människor med de färdigheter som faktiskt kommer att vara efterfrågade.

Krävs en gemensam digital infrastruktur

Trots potentialen finns det hinder. Den data som är tillgänglig är ofta fragmenterad och följer olika standarder, vilket försvårar samarbete mellan aktörer.

– Om utbildningsinstitutioner och arbetsgivare använder olika termer för samma kompetens blir det svårt för AI-modeller att tolka och jämföra data, förklarar Emelie Fågelstedt.

LÄR DIG MER: Lösningar som leder till samhällsförbättring

Rapporten Insikt Jobtech 2024 släpptes under hösten 2024 och lyfter vikten av att skapa en gemensam digital infrastruktur, där data kan delas och användas av flera aktörer. Plattformar som Dataportal.se är en början, men de måste vidareutvecklas för att möta efterfrågan.

Ett annat hinder är bristen på medvetenhet om nyttan med öppna data och vad termen “öppna data” innebär.

– Vi måste tydliggöra hur öppna data kan användas för att skapa innovation. Vi behöver även lära oss vilken sorts data som finns. Det är en fråga om utbildning och samarbete mellan offentliga och privata aktörer, säger Fågelstedt.

EntryScape – ett verktyg för att skapa en datadriven framtid

För att förverkliga visionen om en datadriven arbetsmarknad krävs verktyg som underlättar delning av information. EntryScape, utvecklat av MetaSolutions, är en plattform som hjälper kommuner och myndigheter att publicera och strukturera öppna data på ett enkelt och standardiserat sätt. Detta gör det möjligt för olika aktörer – som arbetsgivare, utbildningsinstitutioner och teknikföretag – att samarbeta bättre och använda data på nya sätt.

PROVA GRATIS: Här finns EntryScape Free!

Ett konkret exempel på detta är Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF), som med hjälp av EntryScape publicerar omfattande statistik om arbetslöshetsförsäkringar och a-kassor. Genom att tillgängliggöra data på plattformen gör de det enkelt för andra att analysera och använda informationen i nya sammanhang, såsom forskning eller utveckling av nya tjänster för arbetsmarknaden.

Med EntryScape kan arbetsmarknadens aktörer också få en tydligare bild av vilken data som finns tillgänglig och hur den kan användas. Det skapar mer transparens och öppnar dörren för innovation och effektivare lösningar. I förlängningen kan detta leda till snabbare beslut och smartare resursanvändning – något som gagnar hela samhället.

Läs mer om EntryScape Free eller ladda ned vår guide "Kom igång med öppna data".

Till toppen