Hemnet and MetaSolutions cooperate on Open Data

MetaSolutions strives to simplify the publication of Open Data. Along with Hemnet, Sweden’s largest housing site, we have now developed a specification for Swedish municipalities who wish to publish schools as Open Data. Both have identified the need to help organisations getting started with publishing Open Data in a common way to facilitate the use of data. Schools with geographical position is a good example of how this can be done.

The municipality of Lund was the first to publish open data according to the specification provided by MetaSolutions and Hemnet. Within a few days after the school data was published, Hemnet presented information on all homes for sale in the municipality.

Eric Hjelmestam, CEO MetaSolutions:
A specification like this solves the challenge today facing developers retrieving data from hundreds of organisations that deliver the same information but in different formats. Now you can easily use data published according to the specification and build directly on the data.”

More information in Swedish below.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Öppna data förenklar för bostadssökare ­- Hemnet och MetaSolutions samarbetar kring öppna data

MetaSolutions vill förenkla publiceringen av öppna data. Tillsammans med Hemnet har man därför tagit fram en specifikation för hur skolor kan läggas ut som öppna data. Båda ser ett behov av att hjälpa kommuner att komma igång med att lägga ut öppna data på ett för alla kommuner gemensamt sätt. Skolor med geografisk position är ett bra exempel på hur detta kan göras.

Hur man bor har stor betydelse för de flesta och det är inte bara storlek och skick utan också närhet till service som avgör, så som till exempel skolval och närhet till natur. Som ett steg i arbetet med att berika Hemnet med nyttig information om bostadsområden har Hemnet tillsammans med MetaSolutions skapat en specifikation för hur kommunerna kan publicera skoldata på ett enhetligt sätt. Fram till idag har det saknats ett enhetligt format för att lägga ut liknande data. Något som efterfrågats av kommuner runt om i landet.

Magnus Burell Hemnet
“Vi strävar hela tiden efter att göra det enklare för bostadssökare att förverkliga sina bostadsdrömmar.
För många är närhet till bra skolor viktigt när de väljer bostad. Därför känns det nu toppen att kunna visa information om alla skolor i närheten av en bostad.”
Magnus Burell, produktansvarig på Hemnet

Lunds skolor på hemnetFörst ut med att publicera
Lunds kommun var först ut att publicera öppna data enligt den framtagna specifikationen. Inom ett par dagar efter att Lunds kommun publicerat sin skoldata visade Hemnet upp informationen på alla bostäder till salu i kommunen.
Britta Duve Hansen, IT­-strateg i Lunds kommun: “Att publicera skoldata efter specen som MetaSolutions och Hemnet tagit fram är ett bra exempel hur man med relativt liten insats kan göra data tillgänglig och direkt se ett exempel på hur informationen kan användas.”

Förenklar för användaren
Specifikationen nås via http://lankadedata.se/spec/skoldata/ för den som är redo att publicera öppna skoldata direkt enligt specifikationen.

Eric Hjelmestam, VD MetaSolutions: “En specifikation som denna löser utmaningen som exempelvis en utvecklare har idag med att inhämta data från hundratals organisationer som levererar samma informationsmängd fast i olika format. Nu kan man enkelt ta skoldata från alla som publicerar enligt specifikationen och bygga vidare på.”

MetaSolutions har även tagit fram en guide för att hjälpa den som aldrig publicerat öppna data att komma igång. Genom att följa guiden steg för steg kan den som ansvarar för kommunens skoldata enkelt göra en första publicering via MetaSolutions plattform, EntryScape Catalog, eller Internetstiftelsen IIS’s kostnadsfria tjänst datahotell.se. Om organisationen redan har en lösning för att publicera öppna data går det bra att fortsätta använda denna. Guiden hjälper användaren hela vägen från framtagande av skoldata till registrering på den nationella portalen för öppna data, oppnadata.se.

Ta del av guiden “Så publicerar du skoldata som öppna data”.

Om du har frågor – kontakta oss på MetaSolutions contact@metasolutions.se.

Om MetaSolutions: 
MetaSolutions hjälper offentliga organisationer att publicera öppna data, bygga dataportaler och skapa kundanpassade lösningar för hantering av stora informationsmängder. Med EntryScape erbjuder vi en flexibel och användarvänlig molnplattform baserad på öppen källkod och länkade data. Våra tjänster följer senaste webbstandarder och förenklar arbetet med att beskriva, publicera, relatera och hantera data.
Läs mer på www.entryscape.com

Om Hemnet:
Hemnet är Sveriges populäraste sajt för bostadssök med 2,5 miljoner besökare per vecka. På Hemnet visas bostäder som villor, bostadsrätter, fritidshus, gårdar och tomter – till salu genom Sveriges fastighetsmäklare. Genom att erbjuda smarta verktyg som bolånekalkyler, restidsuträknare och ritade sökningar förenklar man för användarna att hitta sin nästa bostad. Hemnet startades 1998 och ägs av investmentbolaget General Atlantic och ett konsortium bestående av bland andra Pierre Siri och Henrik Persson, samt branschorganisationerna Mäklarsamfundet och Fastighetsmäklarförbundet FMF.
Läs mer på www.hemnet.se